Meillä on muutamia kykyjä, joita tarvitsemme aina ja jotka todennäköisesti säilyvät meillä muutoksesta toiseen. Kyky voidaan määritellä synnynnäisenä ominaisuutena, joka toimii omana henkilökohtaisena lähtötasonamme ja jota edelleen kehittämällä voimme puhua taidosta. Useimmilla ihmisillä on kyky esimerkiksi potkia jalkapalloa, mutta harvoilla on taitoa menestyä jalkapallon potkimisessa kolmosdivarissa saati MM-tasolla.
Meillä on kyky luontainen puhua ja kuulla, mutta kuinka hienoa on kehittää taitoa keskustella ja kuunnella? Vaikka vaihtaisit alaa, asuntoa ja lähikauppaa, on tämän taidon kehittämisestä sinulle todennäköisesti iloa. Sillä on myös laajasti positiivisia vaikutuksia elämänalueiden ylitse. Siksi tässä on viisi pientä ideaa, joiden merkitystä voit pohtia omalta kohdaltasi ja joita voit koittaa jo vaikka tänään:
1. Kysy kysymyksiä. Lapset oppivat kysymysten avulla uskomattoman nopeasti, mutta aikaa myöten jostain syystä alamme kuvitella että tiedämme jo miten maailma toimii ja kysymysten määrä vähenee. Kysymysten kysyjä oppii uutta ja hän pitää myös keskustelukumppanin aktiivisena. Pienillä kysymyksillä voi rakentaa, tarttua ja ohjata keskustelua. Nämä neljä kysymystyyppiä ovat loistavia jonkin asian kartoittamiseksi: Miksi, Mitä, Miten, Mitä jos?
2. Kunnioita toisen mielipiteitä: Vaikka toiset mielipiteet ovat paremmin perusteltuja ja siten arvokkaampia kuin toiset, niin asioilla on silti monia puolia. Ihminen mielipiteen takana on jostakin syystä on päätynyt omaan mielipiteeseensä. Mitä jos ottaisit selvää siitä, miksi toinen ajattelee niin kuin ajattelee?
3. Jokainen saa tulla kuulluksi: En ihan ymmärrä sanontaa "Vaikeneminen on kultaa". Jos jokin asia on tärkeä ja mielen päällä, niin miksi jättää se sanomatta? Mitä jos sanomatta jättämisestä tulee tapa? Ryhmäkeskusteluissa puheenvuorot jakautuvat usein hyvin epätasaisesti, vaikka puheenvuorojen määrä ei välttämättä aina ole vahvassa yhteydessä sisällön laatuun. Rohkaiseva ilmapiiri voi auttaa tuottamaan parempaa ja avoimempaa keskustelua.
4. Vältä jyräämistä: Keskustelu ei ole yksisuuntainen katu. Anna muille tilaa ilmaista itseään. Jos kysyt vaikeita kysymyksiä, on perusteltua olettaa että toinen miettiikin hetken. Hyvä keskustelija ei ole se, joka pelkästään avaa suunsa ja tuottaa ääntä, vaan se joka on myös läsnä toiselle.
5. Joskus parhaat oivallukset tulevat pienen pohdinnan eli reflektoinnin jälkeen: Reflektointi eli asioiden eri puolten harkinta ja heijastelu toisiinsa auttaa kokoamaan erilaisia näkemyksiä yhteen. Voit kysyä itseltäsi tai keskustelukumppaniltasi seuraavia asioita: Mitä sinä opit tästä keskustelusta? Miten sinun ajattelusi tästä aiheesta on nyt muuttunut? Miten sinun käsityksesi muiden ihmisten mielipiteistä on muuttunut?
Lähde:
Five Basic Rules for Getting Along with Anyone, Anywhere