Ahdistus ei ole aina pahasta. Se voi tilapäisesti lisätä ihmisen suorituskykyä. Pieni paine tehostaa toimintaamme, erityisesti jonkin tavoitteen eteen. Ilman pientä aikapainetta emme välttämättä lähtisi yhtä vikkelästi kohti ystävän tapaamista, luentoa tai työpaikkaa.

Pitkään jatkuessaan ahdistus muuttuu monisyisemmäksi ja -oireisemmaksi. Ahdistus yleistyy, se muuttuu epämääräisemmäksi ja jatkuvaksi. Se voi aiheuttaa unettomuutta, elämänhalun vähenemistä, mielihyvän katoamista, jännitystä, pelkoja ja kovaa huolta. Yleistyneessä ahdistuneisuudessa tuskastunut olo leviää elämänalueelta toiselle. Se on kuormittavaa ja muuttaa elämää hankalammaksi. Jos oirekuva jatkuu yli kuuden kuukauden ajan, niin voidaan käyttää termiä yleistynyt ahdistuneisuushäiriö (Huttunen, 2015) 

Ahdistusta, samoin kuin muitakin epämielllyttäviä oloja ja tilanteita, voi taklata sekä tunne- että ratkaisukeskeisillä keinoilla. Vapaasti sanottuna, tunnekeskeinen tarkoittaa sellaisten asioiden tekemistä, joilla tulee parempi olo (esim. herkuttelu, ongelman välttely) ja ratkaisukeskeinen tarkoittaa  sellaisten asioiden tekoa joilla pyritään tekemään konkreettisesti jotakin ahdistuksen syillle, esim. tarttua toimeen viivyttelyn sijasta. On tärkeää käyttää molempia keinoja; yrittää sekä helpottaa omaa oloa että tehdä jotakin konkreettista ahdistusta aiheuttaville juurisyille, niille asioille minkä takia kenkää oikeasti puristaa. Tässä on muutama vinkki, mitä voit koittaa. 

  1. Tunnista kivet kengässäsi. Mikä kuormittaa nyt? Mikä on elämäntilanteesi? Miten ne asiat suhtautuvat omaan elämääsi?
  2. Hengitä. Tämä on edelleen yksi tehokkaimmista ja parhaista keinoista käyttää, kun ahdistuneisuus on kovaa. Pysäytä hetki. Vedä supersyvään henkeä, sisään ja ulos, käytä keuhkojesi koko tilavuutta ja tunne sen liikerata. Tunne lattia jalkojesi alla. Liikuttele kaulaasi. Muista, että ahdistus ei ole ikuista. Kysy, mihin sinä olitkaan menossa.
  3. Hyväksy. Tämä tilanne on tosi, eikä se ole välttämättä mukava tai ideaaliajatusten mukainen. Tämä todellisuus toimii kuitenkin ponnistuslautana muutokselle, huomiselle ja ahdistuksen vähenemiselle. Ahdistusta voisi verrata vertauskuvallisesti sinua alati seuraavaan mursuun, jonka koko vaihtelee sen mukaan miten paljon ruokit sitä ajatuksillasi ja energiallasi. Älä ruoki mursua. Jos katsot tarkkaan ympärillesi, voit löytää kaikki työkalut ja keinot saada mursu pois elämäsi keskiöstä, alkaen tänään. Se ei välttämättä ole helppoa, mutta se alkaa pieni pala kerrallaan.
  4. Kirjoita vapaasti. Mitä ikinä tulee mieleesi. Istu alas ja kirjoita. Pura. Anna palaa. Olosi alkaa saamaan muotoa, kun sanallistat sen. Voit saada myös oivalluksia, ja oivallukset ovat arvokkaita!
  5. Toteuta. Jos jokin ei muutu, niin mikään ei muutu. Listaa asioita, jotka toimivat. Mikä toimii varmasti? Mikä voisi toimia? Mitä voisit tehdä enemmän? Mitä et ole vielä koittanut? Jos et pelkäisi, niin mitä tekisit? Mikä on niin pieni asia, että voisit tehdä sen tämän tekstin lukemisen jälkeen?

Ahdistuneisuus on ok. Jatkuva ahdistuneisuus ei. Jos et tiedä, että oletko ahdistunut, niin voit käydä tekemässä ahdistuneisuustestin esimerkiksi täällä;

https://vastaamo.fi/ahdistus/

Lähteet:

Huttunen, 2015: Terveyskirjasto, Duodecim http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00555

Comment