Omassa elämässäni on juuri syksyisin usein vaihe, jolloin erilaiset deadlinet alkavat tiivistyä ja samaan aikaan jotenkin kuvittelen että en tarvitse paljoa unta. Se tapahtuu osin tietoisesti, koska sekä oma että yhteiskunnan asettama päivärytmi suosii heti aamusta lähtevää aktiivista otetta, josta pidän ja josta pidän kiinni. En ole ainoa, joka tinkii ainakin toisinaan unesta. Suomalaiset väestötutkimukset osoittavat, että aikuisten keskimääräinen yöunen pituus on vähentynyt 1970-luvulla nukutusta 7,5 tunnista nykyiseen seitsemään tuntiin (Ollila ym., 2011). Yhä useampi nukkuu omaan tarpeeseensa nähden liian vähän ja univajeella on useita merkittäviä yhteyksiä epäterveellisiin elämäntapoihin. Univajeen yhteyksiä mielialaan, yleiseen jaksamiseen ja ruokahaluun ei ole helppo havaita, varsinkin jos käyttää esimerkiksi runsaasti kahvia.

Jo pieni ja jatkuva univaje näkyy tutkitusti mielialassamme ja vaikuttaa jopa satojen geenien toimintaan. On kiinnostavaa, että puhumme huomattavasti enemmän liikunnasta ja ruokavaliosta osana terveyttä, vaikka unta voidaan pitää terveydelle aivan yhtä tärkeänä asiana (Partonen, 2014). Lyhyt yöuni ennustaa korkeampaa painoindeksiä sekä aikuisilla että lapsilla.

Yöuni on ollut silloin riittävä, kun ihminen herää suhteellisen virkeänä ja jaksaa koko päivän ilman merkittävää määrää piristeitä. Virkeään olotilaan vaikuttaa toki monet asiat, kuten päiväaktiivisuuden laatu, edellämainittu ruokavalio ja tauottaminen. 

Unitarpeen arviointi on vaikeaa. Se vaihtelee yksilöllisesti perimän, ympäristön ja elämäntilanteen mukaan. Aikuisen normaali unentarve on määritelty väljästi 6-9 tuntiin. Paras keino ottaa selvää omasta unitarpeesta on yksinkertaisesti lähteä kokeilemaan mitkä asiat vaikuttavat sinulla siihen, että saat hyvin ja tarpeeksi unta. 

Milloin viimeksi olet mennyt nukkumaan hymy huulillasi tai herännyt levänneenä herätyskelloon?

 

Partonen, T. (2014) Duodecim. Lisää unta. Kiireen lyhyt historia

http://www.sydan.fi/terveys-ja-hyvinvointi/uni-tukee-painonhallintaa

Ollila H., Kronholm E., Paunio T., (2011). Unen yhteys aineenvaihdunnan häiriöihin.

http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/2011/nosto36_1.pdf

 

 

Comment