En ole ikinä nähnyt yksisarvista, en usko uskomushoitoihin enkä ole ihan varma että miksi uskomushoidot ovat elinvoimaisia vielä 2000-luvulla. Minun oloni on voimaton uskomushoitojen edessä, ja siksi kirjoitan tämän tämän tekstin. 

Yksisarviset ovat Valkoisen Liekin Voima -nimisen yrityksen maahantuoman tekstin mukaan energiaolentoja, jotka "voivat parantaa kaikki sairaudet, koska sairaudet ovat pohjimmiltaan luulosairauksia". Väite sisältää useita vahvoja olettamuksia, mutta sen psykologinen perusta on tässä: Jos uskoo, että sairaus on luulosairaus, niin uskomushoito voi tuntua järkevältä lähestymistavalta. Tämä on myös se kohta, jossa uskomushoidot voivat käydä hengenvaarallisiksi. Hädässä oleva ihminen välttämättä ei syystä tai toisesta aina yksinkertaisesti osu toimivan hoidon piiriin. Yksi syy tähän on se, että puhelinluettelossa saa mainostaa mitä vain välkkyvää hoitomenetelmäksi ilman hoitojen ja uskomushoitojen erottelua. Se ei kuitenkaan ole oikein edes Päivi Räsäsen mielestä  (Yle, 2013)

Uskomushoitoja sanotaan sanotaan uskomushoidoiksi, koska niiden vaikuttaviksi sanotuista osista ainoa toimiva osa on ihmisen oma uskomus ja eikä niiden muista väitetyistä ominaisuuksista ole turvallista olettaa mitään. Tiede on aina antanut joka asialle mahdollisuuden todistaa ja vakiinnuttaa asemansa, mutta joiltakin ideoilta ovat tulokset jääneet saamatta. Se ei ole kuitenkaan aina menoa haitannut. Uskomushoitoihin kuuluvalla ja tehottomaksi todetulla homeopatialla (esim. NHMRC, 2013) on ollut yli 200 vuotta aikaa perustella olemassaolonsa siinä onnistumatta, mutta silti meillä on edelleen homeopaatteja jotka heiluttelevat leveästi hymyillen jo tuhannet kerrat puhjenneita uskomusten ilmapallojaan.

Ymmärrän kyllä, että miksi uskomushoitoihin on helppo tarttua. Hädän hetkellä on enemmän kuin tärkeää tulla kuulluksi ja on loistavaa, että apua on tarjolla. Pelkkä kuuntelu tai hyvät aikeet eivät kuitenkaan aina riitä. Mitä vaikeampi haaste ja sairaus on, sitä tärkeämpää on että käytetyssä menetelmässä on muitakin vaikuttavia elementtejä. Esimerkiksi käy uskomushoitojen avulla syövän hoitoa yrittänyt Hunk-Jani, joka onneksi hyväksyi lääketieteen avukseen ennen kuin oli liian myöhäistä. 

Käytin esimerkkejä lääketieteen parista, mutta rohkenen sanoa että sillä ei ole väliä. Jako psyykkisten ja fyysisten haasteiden käsittelyyn tarkoitettujen menetelmien välillä on sama, koska niiden taustalla oleva tiede on puolueeton tuomari. On olemassa hoitoja ja sitten on uskomushoitoja. 

Siksi minun on pakko muistuttaa, että on olemassa pari lääkkeetöntä ammattia, jotka toimivat psyykkisten haasteiden kanssa tutkitusti hyvin. Ne voidaan erottaa uskomushoidoista siksi, että ne ovat lailla suojattuja ammattinimikkeitä ja niiden eteen käydään perusteellinen, tieteellinen ja monipuolinen koulutus. Ne ovat koulutuksia, joita ei voi ostaa yrityksiltä. On totta, että menetelmä yksinään ei vielä tee muutosta ja joudut aina ja edelleen tekemään töitä itse, mutta ammattilaisen ja tutkitusti tehokkaiden menetelmien avulla halutun muutoksen aikaansaanti on todennäköisesti huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa. Minulla ei ole ylhäältä vedettyä energiavoimaa väitteideni tueksi, mutta tässä on pari pienin askelin ja alhaalta ylöspäin tehtyä katsausta: Meta-analyysi (koonti useista tieteellisistä tutkimuksista) kognitiivisen käyttäytymisterapian tehokkuudesta (Hoffman ym., 2012) , kognitiivinen käyttäytymisterapia pakko-oireisen häiriön hoidossa (Olatunji ym. 2013) tai meta-analyysi hyväksymispohjaisen terapian käytöstä kroonisen kivun hoitamisessa (Veehof, 2011). Nuo artikkelit ovat vaikeasti lähestyttäviä, mutta käyvät esimerkeiksi. En löytänyt artikkeleita, joissa näitä verrattaisiin yksisarvisten voimaan, mutta olen todella kiinnostunut kuulemaan jos sellainen on jostain saatavilla. 

Vaikka meillä nykyään on tietoa, niin jokin pitää yksisarviset pinnalla. Se vaivaa minua. Ehkä me tieteeseen uskovat jäämme hymistelemään jonnekin taustalle. Ehkä meille annetaan ilonpilaajan hattu tai puemme sen itse päähämme. Ehkä meitä edes kuulla tai ehkä emme osaa puhua oikeaa kieltä. Pelottavinta olisi, jos tieteentekijöitä ei kiinnostaisi. Minua kiinnostaa. Siksi haluan kirjoittaa tulevaisuudessa vaikeistakin asioista mahdollisimman yksinkertaisesti. Toivon nimittäin, että edes jonkun matka sujuu hyvin ja ilman vaihtoehtoisia sivupolkuja siellä missä ikinä matka kulkee. 

Haluan vielä sanoa, että älä itsekään ota tai oleta mitään ylhäältä annettuna äläkä niele purematta esimerkiksi tätä tekstiä. Tiedän uskovani, mutta uskon myös erehtyväni. 

Choose your psychological help carefully. It is about your only life, and you might want to lay its foundation wisely. Prefer evidence-based over alternative methods for the sake of yourself and others, and question everything - including this. 

Lämmintä päivää,

/Karri

Ps. Jos haluat lukea lisää uskomushoidoista ja hoidosta tieteellisestä näkökulmasta, niin suosittelen lukemaan esimerkiksi tämän sivun

 

Comment